Hvad er GOTS certificering? ..og andre miljømærker og økomærker

GOTS – Global Organic Textile Standard:

GOTS

Dette er den mest brugte certificering, når man snakker om økologiske tekstiler. Certificeringen er en garanti for, at dit tøj er produceret miljømæssigt korrekt, samt socialt ansvarligt. GOTS kræver at minimum 70 procent af produktet består af certificerede økologiske fibre, og at alt kemi som f.eks. farvestoffer opfylder de særlige miljømæssige krav. Når tøj opfylder GOTS-standarderne, kan du være sikker på at det er fremstillet af økologiske materialer. Naturfiberen er ikke behandlet med sprøjtemidler, samt insektgift og det færdige produkt er garanteret fri for flourerende kemi. Derudover er det miljøvenligt forarbejdet på fabrikken. Du kan se GOTS-certifikatet som en verdensstandard for økologiske tekstiler. GOTS-certifikatet definerer på højt niveau miljøkriterier der skal være til stede under hele værdikæden for organiske tekstiler lige fra såning og dyrkning af bomulden, til plukning, transport, forarbejdning og lageropbevaring. Udover krav til tekstilerne er der også krav til arbejdernes rettigheder. De sociale kriterier skal også overholdes. Dette er blandt andet minimumsløn, arbejdsmiljø, arbejdstid, mindste alder og pauser. GOTS sikrer derved velfærden for de mennesker, der er involveret i produktets produktion. Alt sammen skal være opfyldt for at et produkt kan blive GOTS-certificeret. Du skal gå efter GOTS-certifikatet, hvis du vil være 100% sikker på, at de tekstiler du køber, er både økologiske, kemifrie og socialansvarligt produceret.

For at et produkt kan GOTS-certificeres og bære GOTS-certifikatet på hangtagget, kræver det at hele kæden er GOTS-certificeret – også brandet. Et produkt kan godt være produceret af GOTS-certificerede tektstiler, med GOTS-certicerede farver på GOTS-certificerede fabrikker – men er brandet ikke GOTS-certificeret, må produktet ikke bære mærkatet. Er du i tvivl om et produkt du har købt er GOTS-certificeret? – Så tjek teksten under symbolet.

IVN-BEST:

IVN BEST

Den højeste certificering der stiller krav om at tekstil skal være 100% økologisk. Derudover stiller IVN-BEST også krav til hele produktionen, processen helt fra naturfibrene til det færdige stykke tøj. Det stiller derudover også høje krav til social velfærd for alle involverede i produktionen – fra mark til systue. IVN-BEST stiller krav om de højeste standarder der findes inden for tekstilproduktionen.

Engel Natur benytter enten GOTS eller IVN-BEST

Når Engel Naturs heldragter eller uldfleece produkter ikke er GOTS-certificeret er det fordi de opfylder de strengere krav fra IVN-BEST.

Oeko-tex:

Dette certifikat har ikke noget med økologi og/eller miljø at gøre. Det er et sundhedsmærke for tekstiler. Mærket sikrer at dit tøj er fri for skadelige stoffer. Organisationen bag Oeko-tex har flere mærker under samme paraply:

OEKO-TEX Standard 100

Standard100 by Oekto-tex: Hvis en artikel bærer Standard100-certifikatet, kan du være sikker på, at alle komponenterer er blevet testet for skadelige stoffer - dvs. hele tekstilet, hver tråd, knap og andet tilbehør. Produktet er derfor uskadeligt for menneskers sundhed.

OEKO-TEX Made in Green

Made in green by Oeko-tex: Made in green-mærket verificerer, at et produkt er blevet testet for skadelige stoffer. Dette udføres gennem certificering i overensstemmelse med Standard100 by Oeko-tex. Det garanterer også, at tekstil- eller læderprodukter er fremstillet ved hjælp af bæredygtige processer under socialt ansvarlige arbejdsforhold. Betingelsen for udstedelsen af ​​Made in green - mærket er, at produktet er testet i overensstemmelse med Standard100 eller Læderstandard og fremstillet i STeP-certificerede faciliteter.

Svanemærket og EU-blomsten:

Svanemærket & EU blomsten

Svanemærket og EU-blomsten er Danmarks officielle miljømærker. Svanen er nordisk og EU-blomsten er europæisk. Målet er at mindske forbrugets samlede belastning af miljøet. Mærkningerne sikrer derfor, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende i sin kategori, at der er taget hensyn til din sundhed og at kvaliteten er god. Svanemærket og EU-blomsten sætter grænser for produktets vand – og energiforbrug, farlige kemikalier skal så vidt som muligt erstattes. Der sættes krav til mængde og type af emballage. Derudover skal affald genanvendes og minimeres. Det er dog vigtigt at understrege at det ikke er en garanti for miljøvenlighed. EU-blomsten kan ikke prale af økologiske råvarer, men er stadig et miljøvenligt valg, blandt andet fordi de værste sprøjtegifte er forbudt.

Ecocert:

ECOCERT

Franske Ecocert er et af de bedst kendte økologimærker. Det kom på banen i 1991 og er siden da blevet anerkendt internationalt både indenfor fødevarer, kosmetik og tekstiler. For at få et Ecocert-certifikat skal mindst 95% af ingredienserne være naturlige, 10% skal være økologisk og produktet må hverken indeholde parabener eller syntetisk fremstillede parfumestoffer.

Soil Association:

Soil Association

Soil Association er Englands største organisation, som er ansvarlig for at certificere 80% af alle, solgte økologiske produkter i landet. For at få mærket, skal produkterne indeholde mindst 95% økologiske råvarer, og alt skal være GMO-frit. Derudover sikrer mærket de højest mulige standarder for dyrevelfærd og miljøbeskyttelse. Det er altså økologisk certificeret og miljøvenligt produceret tøj. Lige så godt som GOTS.

Fairtrade:

Fairtrade

Fairtrade er en international mærkningsordning, der arbejder for en mere fair indtægt, bedre arbejdsforhold og et bedre produktionsmiljø i verdens fattigste lande. Der er i dag 22 forbrugerlande og 74 producentlande med i ordningen, og over 1.6 millioner bønder og arbejdere er tilknyttet systemet (2021). Tøj kan være mærket med Fairtrade. Dette betyder, at der tages hensyn til arbejdernes velvære. Fairtrade behøver derfor ikke at være økologisk, med ofte vil der også være miljøhensyn.

KbA og KbT:

En tysk certificering som lever op til samme krav som GOTS, men i og med Tyskland var et af de første lande med fokus på økologiske tekstiler, havde de deres egen certificering før GOTS blev etableret. Bomuld og uld mærket med kbA og KbT er noget af det mest gennemført økologiske tekstil, du kan få fingrene i. I hele produktionsprocessen fra bomuldsmark til modebutik tages der størst muligt hensyn til miljø, sundhed, kvalitet og de mennesker, som arbejder med produkterne.

GOTS er global, KbT og KbA er tysk – og opfylder minimum de samme krav som GOTS.

KbA = bomuld

KbT = uld

Certified B-Corporation (B-CORP):

Certified B-CORP

B-Corp er din sikkerhed for de højeste standardarder for verificerede sociale og miljømæssige præstationer, offentlig gennemsigtighed og juridisk ansvarlighed for at afbalancere overskud og formål- B-Corp har til formål at fremskynde et globalt kulturskifte, der omdefinerer succes i erhvervslivet og samtidig opbygger en inklusiv og bæredygtig økonomi. B-Corp arbejder mod at reducere ulighed, lavere fattigdom, et sundere miljø, stærkere fællesskaber og skabelsen af flere jobs med høj kvalitet, værdighed og formål.

TENCEL®:

TENCEL

Er en cellulose-fiber, der er udvindes af bark og rester fra skovhugning. Processen foregår i et lukket kredsløb og fibren er biologisk nedbrydelig. Den har en blød, glat finish, falder smukt og absorberer fugt. Tencel produceres af Lenzing-koncernen, der er et miljømæssigt ansvarligt firma - Det omfatter bl.a. at, der bark og rester, udelukkende kommer fra leverandører, der deltager i troværdige skovcertificeringsprogrammer.

Organic Content Standard (OCS): Dette certifikat kan bruges til alle non-foodprodukter, der indeholder 95-100% økologiske materialer. OCS verificerer tilstedeværelsen og mængden af økologisk indhold i et givent slutprodukt – OCS følger varens tilblivelse fra start til slutprodukt.

WOOLMARK:

Woolmark

Woolmark er en australsk uldstandard, der bygger på innovation – Spadestikket til Woolmark blev taget af australske uldavlere, som mente at der var behov for en kollektivt organ, der sikrede at deres fibre blev repræsenteret bedst muligt globalt. Woolmark er din sikkerhed for ægtheden og den høje kvalitet du køber. Woolmark arbejder sammen med de 60.000 uldavlere, der pt (2021) beskæftiger sig med uldproduktion i Australien. Wollmark tilskynder at der bliver brugt naturlige ingredienser i produktionen, for en mere bæredygtig fremtid.

ALLERGY CERTIFIED

Allergy certified

AllergyCertified er en international allergicertificering. AllergyCertified blev grundlagt fordi, der var behov for præcis dét; et internationalt mærke, som forbrugere over hele verden kan kigge efter for at undgå hudallergi. Fordi, AllergyCertified arbejder med sundhed, har de besluttet ikke kun at teste produkterne for allergener, men også alle urenheder, karcinogener og hormonforstyrrende stoffer der kan findes.

Hudallergi (eller kontaktallergi, som din læge vil kalde det) er en af de mest almindelige kroniske lidelser og ligegyldigt om du bor i Danmark, Belgien, England, Singapore eller New York, vil der være ingredienser i kosmetikprodukter, hudplejeprodukter, shampooer, vaskemidler, briller, legetøj, tøj, mulighederne er mange, som du kan få en allergisk reaktion overfor. AllergyCertified er din sikkerhed for, at produktet er fri for hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer.

BIONIC FINISH ECO

Bionic Finish® ECO er en type af vandafvisende behandling, der anvendes på tekstiler. Det er en miljøvenlig version af den traditionelle vandafvisende behandling, der normalt anvendes på tøj og andre tekstiler.

Denne type vandafvisende behandling er baseret på en teknologi kaldet "Lotus Effect", der efterligner egenskaberne af lotusblomsten. Lotusblomsten har en overflade, der er dækket af små, mikroskopiske bittesmå huler, der forhindrer vanddråber i at forblive på overfladen. I stedet perler vandet og ruller af, og på denne måde forbliver overfladen tør.

Bionic Finish® ECO er en miljøvenlig version af denne teknologi, da den ikke indeholder nogen farlige kemikalier eller giftige stoffer. Det er derfor en mere bæredygtig og ansvarlig måde at beskytte tøj og tekstiler mod vand og fugtighed på.

Denne type vandafvisende behandling anvendes ofte på udendørs tøj som regntøj, skijakker og andet tøj, der udsættes for våde eller fugtige forhold. Det kan også anvendes på tekstiler til møbler, tæpper og andre indendørs genstande for at beskytte dem mod spild og pletter.

Oversigt

Her kan du se hvilke krav de forskellige cartificeringer lever op til.

Certificeringer
Er du på udkig den helt rette certificerede dåbsgave? Så har vi samlet en masse økologiske, naturlige og rene produkter uden skidt kemi.
Allergy certifiedCertified b-corporationEcocertEu-blomstFairtradeGotsIvn-bestKbaKbtOeko-texSoil associationSvanemærketTencelWoolmark